Pasticci
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 650 ml zimnej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mieszanki margaryny, smalcu i masła
150 g pokrojonego w kostkę boczku
- 6-7 ugotowanych ziemniaków
- 300 g sera typu ricotta
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła: natka, oregano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, wodę, oliwę i sól i zagnieć ciasto. Połóż je na blacie i rozwałkuj na długość ok. 1 metra i grubość ok. 1 cm. Złóż ciasto z powrotem na zakładkę i ponownie rozwałkuj. Zrób to jeszcze kilka razy.
Rozwałkowane ciasto posmaruj mieszanką tłuszczów, warstwa po warstwie, złóż i przykryj folią. Odstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto spłaszcz dłońmi , a potem rozwałkuj je tak, by miało ok 4 mm grubości. Teraz jest gotowe, by robić pasticci.
Boczek podsmaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Ricottę rozgnieć dokładnie razem z ziemniakami, dodaj podsmażony boczek i posiekane zioła.
Ciasto rozwałkuj i zwiń w rulon. Rulon ciasta podziel na równe porcje. Każdy kawałek ciasta rozgnieć dłonią i stwórz kształt małego garnka, Wywiń go na druga stronę i do środka nałóż farsz. Zaklej jak pierożek.
Wstaw pasticci do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15-20 minut, aż będą rumiane.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź