Pasticci
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 650 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mieszanki margaryny, smalcu i masła
150 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 6-7 ugotowanych ziemniaków
  • 300 g sera typu ricotta
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła: natka, oregano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, wodę, oliwę i sól i zagnieć ciasto. Połóż je na blacie i rozwałkuj na długość ok. 1 metra i grubość ok. 1 cm. Złóż ciasto z powrotem na zakładkę i ponownie rozwałkuj. Zrób to jeszcze kilka razy.

Rozwałkowane ciasto posmaruj mieszanką tłuszczów, warstwa po warstwie, złóż i  przykryj folią. Odstaw na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto spłaszcz dłońmi , a potem rozwałkuj je tak, by miało ok 4 mm grubości. Teraz jest gotowe, by robić pasticci.

Boczek podsmaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Ricottę rozgnieć dokładnie razem z ziemniakami, dodaj podsmażony boczek i posiekane zioła.

Ciasto rozwałkuj i zwiń w rulon. Rulon ciasta podziel na równe porcje. Każdy kawałek ciasta rozgnieć dłonią i stwórz kształt małego garnka, Wywiń go na druga stronę i do środka nałóż farsz. Zaklej jak pierożek.

Wstaw pasticci do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15-20 minut, aż będą rumiane.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA