Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 60 stopni C)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 500)
  • ¼ kostki drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA