Bułeczki orkiszowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 60 stopni C)
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 500)
- ¼ kostki drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W