Racuszki drożdżowe z cukrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 2 jaja
- sól
- 1 op. cukru waniliowego
- 300 ml oleju do smażenia
- cukier puder do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, aż będą płynne. W osobnym naczyniu łączymy rózgą jaja i ciepłe mleko. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, żeby trochę przestygło. Do drożdży dolewamy jaja z mlekiem, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy, ciepłe masło, sól i mąkę. Ucieramy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Robimy to dość długo, nawet 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, robimy próbę z małą ilością, jeśli szybko wypłynie tłuszcz jest gotowy. Smażymy partiami duże porcje po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze i serwujemy gorące z nutellą i cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W