Babka wielkanocna
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne
Składniki:
- Warstwa mango:
- 85 g masła
- 70 g cukru
- 90 g jajek (2,5 jajka )
- 2,5 ml ekstraktu z wanilii
- 5 g proszku do pieczenia
- 190 g maki pszennej
- 200 g puree z mango z puszki
Warstwa matcha:
- 110 g masła
- 90 g cukru
- ekstrakt z wanilii
- 120 g jajek (3 jajka )
- 50 g jogurtu naturalnego
- 190 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- 15 g herbaty matcha
Polewa:
- 250 g białej czekolady
- 30 g pasty pistacjowej
- 50 g oleju słonecznikowego
- siekane pistacje
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy masę mango. Ucieramy masło z cukrem dodając jajka, ekstrakt waniliowy, na koniec przesiane sypkie składniki oraz puree z mango. Delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy masę matcha. Ucieramy masło z cukrem dodając jajka, ekstrakt waniliowy, na koniec przesiane sypkie składniki oraz jogurt. Delikatnie mieszamy.
Do formy z kominem wysmarowanej masłem nakładamy ¾ masy mango, masę matcha i pozostałą masę z mango. Pieczemy bez termoobiegu, w temperaturze 180º C, około 50-60 minut.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z pastą pistacjową i olejem. Po wyjęciu ciasta z formy, studzimy je na kratce. Oblewamy polewą i obsypujemy pistacjami.
Przygotowujemy masę matcha. Ucieramy masło z cukrem dodając jajka, ekstrakt waniliowy, na koniec przesiane sypkie składniki oraz jogurt. Delikatnie mieszamy.
Do formy z kominem wysmarowanej masłem nakładamy ¾ masy mango, masę matcha i pozostałą masę z mango. Pieczemy bez termoobiegu, w temperaturze 180º C, około 50-60 minut.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z pastą pistacjową i olejem. Po wyjęciu ciasta z formy, studzimy je na kratce. Oblewamy polewą i obsypujemy pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W