Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • blat na mazurek
  • 100 g masła
  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 150 g migdałów
  • polewy: czekoladowa i cytrynowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepis na mazurek kajmakowy jest bardzo prosty. 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego gotuj w wodzie przez 6 godzin na kajmak. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Na patelnię wrzuć cukier, gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Zdejmij z palnika i wmieszaj do niego zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Masę wlej na mazurek, gdy przestygnie dekoruj polewą czekoladową i cytrynową oraz obranymi migdałami. To jeden z wielu przepisów na mazurek wielkanocny, który z pewnością się uda.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA