Mazurek kajmakowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- blat na mazurek
- 100 g masła
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 60 g cukru
- łyżeczka soli
- 150 g migdałów
- polewy: czekoladowa i cytrynowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepis na mazurek kajmakowy jest bardzo prosty. 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego gotuj w wodzie przez 6 godzin na kajmak. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Na patelnię wrzuć cukier, gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Zdejmij z palnika i wmieszaj do niego zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Masę wlej na mazurek, gdy przestygnie dekoruj polewą czekoladową i cytrynową oraz obranymi migdałami. To jeden z wielu przepisów na mazurek wielkanocny, który z pewnością się uda.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Ciasta wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W