Sernik z sosem z mango i limonki
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Serniki, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg dobrego, tłustego, zmielonego twarogu
- 250 ml kremówki
- 5 jaj
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Spód:
- 180 g pełnoziarnistych ciastek, herbatników
- 70 g roztopionego masła
Sos z mango:
- 400 g pulpy z mango
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z ½ limonki
- ew. cukier puder do dosłodzenia
Dodatki:
- 2 limonki do dekoracji
- kilka bezików do pokruszenia
- listki melisy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy spód. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a w malakserze miksujemy krótko pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem. Wykładamy żwirek na dno tortownicy, lekko dociskamy, najlepiej okrywając całość folią spożywczą. Następnie wstawiamy do pieca na ok. 10 minut i studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Do dużej miski przekładamy twaróg i lekko go miksujemy, następnie dodajemy pastę z wanilii, rozkłócone jaja i cukier. Miksujemy na małych obrotach, krótko i tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy obie mąki i krótko miksujemy.
Tortownicę z podpieczonym spodem okrywamy szczelnie folią aluminiową, szczególnie na łączeniach boków i spodu tortownicy. Przygotowujemy większe naczynie, formę do zapiekania, która swobodnie pomieści tortownicę. Przelewamy masę serową na spód z ciastek i wstawiamy ją do przygotowanego naczynia. Uzupełniamy naczynie gorącą wodą na ok. połowę wysokości tortownicy. Wstawiamy do pieca na 1,5 h.
Następnie sernik studzimy przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstawiamy wystudzony na noc do lodówki.
Pulpę z mango miksujemy z sokiem z cytryny, skórką z limonki, jeśli pulpa jest zbyt słodka dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli odwrotnie, zbyt kwaśna, dosładzamy ją lekko. Schłodzony sernik serwujemy polany sosem z mango.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź