Sernik z sosem z mango i limonki

Sernik z sosem z mango i limonki
Oceń przepis:
250 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 1 kg dobrego, tłustego, zmielonego twarogu
  • 250 ml kremówki
  • 5 jaj
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Spód:
  • 180 g pełnoziarnistych ciastek, herbatników
  • 70 g roztopionego masła
Sos z mango:
  • 400 g pulpy z mango
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z ½ limonki
  • ew. cukier puder do dosłodzenia
Dodatki:
  • 2 limonki do dekoracji
  • kilka bezików do pokruszenia
  • listki melisy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy spód. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a w malakserze miksujemy krótko pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem. Wykładamy żwirek na dno tortownicy, lekko dociskamy, najlepiej okrywając całość folią spożywczą. Następnie wstawiamy do pieca na ok. 10 minut i studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.

Do dużej miski przekładamy twaróg i lekko go miksujemy, następnie dodajemy pastę z wanilii, rozkłócone jaja i cukier. Miksujemy na małych obrotach, krótko i tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy obie mąki i krótko miksujemy.

Tortownicę z podpieczonym spodem okrywamy szczelnie folią aluminiową, szczególnie na łączeniach boków i spodu tortownicy. Przygotowujemy większe naczynie, formę do zapiekania, która swobodnie pomieści tortownicę. Przelewamy masę serową na spód z ciastek i wstawiamy ją do przygotowanego naczynia. Uzupełniamy naczynie gorącą wodą na ok. połowę wysokości tortownicy. Wstawiamy do pieca na 1,5 h.

Następnie sernik studzimy przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstawiamy wystudzony na noc do lodówki.

Pulpę z mango miksujemy z sokiem z cytryny, skórką z limonki, jeśli pulpa jest zbyt słodka dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli odwrotnie, zbyt kwaśna, dosładzamy ją lekko. Schłodzony sernik serwujemy polany sosem z mango.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA