Wielkanocne babeczki drożdżowe ze śliwką kalifornijską i twarożkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 14 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka z ½ cytryny
- 125 ml mleka
Farsz:
- 14 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 200 g zmielonego twarogu
Kruszonka:
- 30 g mielonych migdałów
- 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Na wierzch:
- 1 jajo
- łyżka wody
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn na drożdżowe babeczki. Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i dolewamy kilka łyżek ciepłego mleka. Ucieramy, aż masa będzie gładka i bez grudek. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 minut, aż podrośnie.
Śliwki kroimy drobniej, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Do misy robota planetarnego przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, resztę mleka i żółtka. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto za pomocą haka ok. 6-7 minut.
Na koniec dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto dobrze się z nim połączy. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h, aż podwoi objętość.
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i ucieramy palcami, aż powstanie nam kruszonka, którą do czasu pieczenia trzymamy w lodówce. Zmielony twaróg łączymy ze śliwkami kalifornijskimi, skórką z pomarańczy i cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy je kilkakrotnie i dzielimy na 10 równych porcji.
Ciasto zagniatamy na stolnicy podsypując mąką, dzielimy na 10 porcji. Każdą z porcji lekko rozwałkowujemy, na środek nakładamy łyżkę farszu i zamykamy bułeczkę. Układamy je w formie do muffinek wysmarowanej masłem i obsypanej mąką złączeniem do dołu.
Wierzch babeczek smarujemy jajem rozkłóconym z wodą i obsypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Śliwki kroimy drobniej, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Do misy robota planetarnego przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, resztę mleka i żółtka. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto za pomocą haka ok. 6-7 minut.
Na koniec dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto dobrze się z nim połączy. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h, aż podwoi objętość.
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i ucieramy palcami, aż powstanie nam kruszonka, którą do czasu pieczenia trzymamy w lodówce. Zmielony twaróg łączymy ze śliwkami kalifornijskimi, skórką z pomarańczy i cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy je kilkakrotnie i dzielimy na 10 równych porcji.
Ciasto zagniatamy na stolnicy podsypując mąką, dzielimy na 10 porcji. Każdą z porcji lekko rozwałkowujemy, na środek nakładamy łyżkę farszu i zamykamy bułeczkę. Układamy je w formie do muffinek wysmarowanej masłem i obsypanej mąką złączeniem do dołu.
Wierzch babeczek smarujemy jajem rozkłóconym z wodą i obsypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W