Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Oceń przepis:
253 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 żółtko / ok. 20 g żółtka
  • 35 g cukru pudru
  • 1 jajko / ok. 60 g jajka
Krem cytrynowy:
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • skórki z 2 dużych cytryn
  • 125 ml świeżego soku z cytryny
  • sok z małej pomarańczy
  • 85 g masła
  • 3 żółtka / ok. 60 g żółtka
  • 1 białko / ok. 40 g białka
Beza:
  • 160 g białka / 4 białka
  • 200 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj kruchy spód. Zacznij od wyrobienia ciasta. Do robota wrzuć kolejno masło, mąkę pszenną, żółtko i cukier puder. W trakcie mieszania dodaj 1 jajko.
Przygotowane ciasto zafoliuj i przełóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do formy. Formę z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki.
Następne ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok.15 minut.

Przygotuj krem cytrynowy. Najpierw skórki z cytryny przełóż do garnka. Wlej sok z cytryn i pomarańczy. Dodaj do całości skrobię kukurydzianą oraz cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj 3 żółtka i 1 białko. Całość wymieszaj. Krem gotuj do momentu, aż będzie gęsty. Następnie zdejmij go z ognia, dodaj masło i zmiksuj.

Przygotuj bezę. Ubij białko z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą. Wszystko wymieszaj. Na spód tarty wlej krem cytrynowy. Na wierzch nałóż bezę. Tartę piecz w temperaturze 170 stopni C przez pierwsze 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz przez kolejne 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA