Tort makaronowy i piersi kurczaka z sosem szpinakowym

Tort makaronowy i piersi kurczaka z sosem szpinakowym
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Sos:
Tort makaronowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.

Jajka rozbijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę przesmażamy na patelni na maśle, dodajemy pieczarki i mocno wysmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy zielone szparagi, pokrojone na 3 części. Smażymy chwilę i przekładamy do miski z jajkami i śmietaną.

Odcedzamy makaron i wrzucamy do masy jajeczno-śmietanowej. Doprawiamy oregano i bazylią i przelewamy na dużą patelnię, a następnie dopiekamy w piekarniku.
Piersi kurczaka obsypujemy solą, pieprzem i papryczką chili. Przesmarowujemy olejem z pomidorów suszonych.

Piersi kurczaka przesmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy. Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę i szynkę. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, śmietanę i serek topiony. Dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką.

Kurczaka przekładamy na półmisek i zalewamy sosem. Tort makaronowy przekładamy na duży talerz i kroimy na porcję.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA