Kluski szagówki ze smażoną kiszoną kapustą

Kluski szagówki ze smażoną kapustą
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól
Smażona kapusta:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj kluski. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go ukośnie na ok 4 centymetrowe kawałki.
Kluski gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Ugotowane kluski przełóż do miski z zimną wodą.
Idealnym dodatkiem do klusek będzie kiszona smażona kapusta. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż wraz z drobno posiekaną cebulą i boczkiem na rumiany kolor.
Dodaj grzyby i wodę z moczenia ich. Śliwkę drobno posiekaj i dodaj do całości. Na końcu dodaj majeranek i wrzuć ugotowane kluski. Chwilę podsmaż i podaj danie. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA