Kluski szagówki ze smażoną kiszoną kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jaja
- sól
Smażona kapusta:
- ½ kg kiszonej kapusty
- cebula
- 4-5 suszonych grzybów namoczonych we wrzątku
- 15 dkg wędzonego boczku
- 3 suszone śliwki
- łyżeczka suszonego majeranku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj kluski. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i zmiel w maszynce. Przełóż do miski. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go ukośnie na ok 4 centymetrowe kawałki.
Kluski gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Ugotowane kluski przełóż do miski z zimną wodą.
Idealnym dodatkiem do klusek będzie kiszona smażona kapusta. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż wraz z drobno posiekaną cebulą i boczkiem na rumiany kolor.
Dodaj grzyby i wodę z moczenia ich. Śliwkę drobno posiekaj i dodaj do całości. Na końcu dodaj majeranek i wrzuć ugotowane kluski. Chwilę podsmaż i podaj danie. Smacznego!
Kluski gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Ugotowane kluski przełóż do miski z zimną wodą.
Idealnym dodatkiem do klusek będzie kiszona smażona kapusta. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż wraz z drobno posiekaną cebulą i boczkiem na rumiany kolor.
Dodaj grzyby i wodę z moczenia ich. Śliwkę drobno posiekaj i dodaj do całości. Na końcu dodaj majeranek i wrzuć ugotowane kluski. Chwilę podsmaż i podaj danie. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W