Pierożki z wędzonym twarogiem i ziemniakami, podane z bulionem z gąsek
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Bulion:
- 1 kg gąsek
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- lubczyk
- koperek
- natka pietruszki
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 100 ml oleju
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- jajko
- sól
- Farsz:
- 500 g wędzonego twarogu
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki masła klarowanego
- koperek
- sól
- pieprz
- Do podania:
- kapusta włoska
- pomidorki cherry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od bulionu. Włoszczyznę obieramy, gąski czyścimy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Cebulę opalamy na złoty kolor. Wszystko umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy bulion na wolnym ogniu. Kiedy już nabierze mocy, dodajemy koperek, natkę i lubczyk.
Robimy ciasto na pierogi. Olej łączymy z ciepłą wodą, mlekiem i szczyptą soli, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy zawinięte w folię, aby odpoczęło i zabieramy się za farsz.
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Łączymy z pokruszonym serem wędzonym, ziemniakami ugotowanymi wcześniej i przepuszczonymi przez praskę. Dobrze doprawiamy pieprzem, solą i na koniec dodajemy posiekany koperek.
Kapustę siekamy bardzo cienko i przesmażamy krótko na patelni, na koniec dodając gąski z rosołu i pomidorki cherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta lepimy z farszem pierogi, gotujemy w wodzie z solą i podajemy na smażonej kapuście z gąskami i pomidorkami, lekko zalane rosołem z gąsek. Dekorujemy świeżymi gałązkami koperku.
Robimy ciasto na pierogi. Olej łączymy z ciepłą wodą, mlekiem i szczyptą soli, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy zawinięte w folię, aby odpoczęło i zabieramy się za farsz.
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Łączymy z pokruszonym serem wędzonym, ziemniakami ugotowanymi wcześniej i przepuszczonymi przez praskę. Dobrze doprawiamy pieprzem, solą i na koniec dodajemy posiekany koperek.
Kapustę siekamy bardzo cienko i przesmażamy krótko na patelni, na koniec dodając gąski z rosołu i pomidorki cherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta lepimy z farszem pierogi, gotujemy w wodzie z solą i podajemy na smażonej kapuście z gąskami i pomidorkami, lekko zalane rosołem z gąsek. Dekorujemy świeżymi gałązkami koperku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W