Nepalskie momo z kurczakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 łyżka masła lub oleju roślinnego
- 200 g mielonego kurczaka lub 1 duża pierś albo 2 filety z udek, drobno posiekane
- ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
- 2 duże ząbki czosnku, obrane i starte na pastę
- 12 g imbiru, obranego i startego na pastę
- 60 g marchwi, drobno startej i odciśniętej z wody
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¾ łyżeczki garam masala
- ¾ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- sól
Ciasto:
- 100 g zwykłej mąki
- 5-6 łyżek wody
Dip z pomidorów, chili i imbiru:
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 10-12 g imbiru drobno posiekanego
- 1 duża czerwona chili
- 2 duże pomidory, przekrojone na ćwiartki
- sól
- szczypta cukru
- ⅓ łyżeczki octu z czerwonego wina (lub innego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze.
Wymieszaj mąkę z wodą i zrób ciasto. Dobrze je zagnieć, aby było miękkie i gładkie. Przykryj wilgotną ściereczką.
Wymieszaj składniki na nadzienie i dopraw do smaku. Usmaż małą porcję, żeby sprawdzić smak i w razie konieczności dopraw.
Odrywaj po kawałki ciasta i uformuj kulkę. W tym czasie przykryj ręcznikiem resztę ciasta. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki krążek. Powinien mieć 6-7 centymetrów średnicy.
Pośrodku krążka nałóż nadzienie i zamknij w środku ciasta. Robię to w ten sposób, że kładę momo na prawej dłoni i przy użyciu kciuka i palca wskazującego zamykam nadzienie w środku. Upewnij się, że nadzienie nie styka się z brzegami krążka. Układaj ciasto na naoliwionej kratce w naczyniu do gotowania na parze. Powtórz czynność z pozostałymi krążkami.
Gotuj momo w naczyniu pod przykryciem przez 12 minut, albo do momentu, aż ciasto przestanie się lepić. Podawaj na gorąco z sosem z pomidorów, chili i imbiru.
Aby zrobić dip, rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej pomidory i chili. Smaż, aż skórka zrobi się czarna. Rozgrzej olej w małym rondlu i usmaż czosnek, aż nabierze koloru. Umieść wszystkie składniki w blenderze, dodaj trochę wody i zmiksuj, do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj cukier, imbir, ocet i dopraw do smaku.
Wymieszaj mąkę z wodą i zrób ciasto. Dobrze je zagnieć, aby było miękkie i gładkie. Przykryj wilgotną ściereczką.
Wymieszaj składniki na nadzienie i dopraw do smaku. Usmaż małą porcję, żeby sprawdzić smak i w razie konieczności dopraw.
Odrywaj po kawałki ciasta i uformuj kulkę. W tym czasie przykryj ręcznikiem resztę ciasta. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki krążek. Powinien mieć 6-7 centymetrów średnicy.
Pośrodku krążka nałóż nadzienie i zamknij w środku ciasta. Robię to w ten sposób, że kładę momo na prawej dłoni i przy użyciu kciuka i palca wskazującego zamykam nadzienie w środku. Upewnij się, że nadzienie nie styka się z brzegami krążka. Układaj ciasto na naoliwionej kratce w naczyniu do gotowania na parze. Powtórz czynność z pozostałymi krążkami.
Gotuj momo w naczyniu pod przykryciem przez 12 minut, albo do momentu, aż ciasto przestanie się lepić. Podawaj na gorąco z sosem z pomidorów, chili i imbiru.
Aby zrobić dip, rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej pomidory i chili. Smaż, aż skórka zrobi się czarna. Rozgrzej olej w małym rondlu i usmaż czosnek, aż nabierze koloru. Umieść wszystkie składniki w blenderze, dodaj trochę wody i zmiksuj, do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj cukier, imbir, ocet i dopraw do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W