Sałata z miodowym winegretem i drobiowymi wątróbkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 200g wątróbek drobiowych
- 200g liści różnych sałat (lodowa, roszponka, cykoria, strzępiasta, radiccio, rukola)
- 100g pomidora
- 100g ogórka
- 2 cebulki dymki
- 1/3 szklanki oliwy extra virgin
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- cynamon mielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sałaty porwać na kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a ogórka w półkrążki. Białą część dymki pokroić w drobną kostkę, a szczypior w krążki. Na patelni rozgrzać miód, gdy zacznie się karmelizować obsmażyć na nim przyprawione wątróbki. Patelnię zdjąć z płyty i odczekać kilka minut aż ostygnie. Zdjąć wątróbki, oprószyć cynamonem i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego na patelni miodu dodać ocet balsamiczny i zagotować. Gdy składniki się połączą dodać sól i pieprz zlać ocet z miodem do miski, dodać białą część dymki i w całość wkręcić oliwę z oliwek. Warzywa i sałatę wymieszać, polać sosem i na wierzch ułożyć wątróbki. Całość posypać szczypiorem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Kuchnia międzynarodowa
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W