Smażony ser kozi z salsą z pomidorów i bazylii

Smażony ser kozi z salsą z pomidorów i bazylii
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

Salsa:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 duży pomidor odmiany „wołowe serce”, pokrojony w ½ cm kostkę
  • 10 liści bazylii, grubo podartych
  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojone w drobną kostkę (40 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Przygotować salsę. Wrzucić paprykę i chili na blasze do pieczenia. Opiekać w gorącym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć chili. Piec papryki jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka zacznie pękać, a miąższ zmięknie. Można też opalić papryki i chili bezpośrednio na otwartym ogniu do czasu, aż skórka sczernieje. Wrzucić paprykę i chili do miski. Okleić folią spożywczą i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Zmiksować na gładką masę z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, dodając stopniowo olej i ocet winny. Wyłożyć salsę z blendera. Wymieszać delikatnie z pomidorem, czerwoną cebulą i bazylią. Obficie doprawić czarnym pieprzem. Odstawić na bok.

Przygotować panierkę. Wymieszać starannie w misce okruchy chleba, ziarna czarnego i białego sezamu, tymianek, oregano, nasiona kolendry i ½ łyżeczki soli. Odstawić na bok.

Lekko oprószyć mąką ser. Otrząsnąć z nadmiaru. Zanurzyć w jajku. Obtoczyć w panierce. Tak przygotować wszystkie kawałki sera.

W mały rondlu o grubym dnie i średnicy ok. 17 cm podgrzać oliwę i olej, aż zaczną skwierczeć. Smażyć małymi partiami kawałki sera na średnim ogniu przez 2 minuty, aż nabierze złocistej barwy z wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do osączenia z tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu usmażenia całego sera. Jeśli w trakcie pracy papryczka chili i rozmaryn zaczną ciemnieć, trzeba je usunąć z tłuszczu i wyrzucić. Podawać ser na ciepło z salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA