Smażony ser kozi z salsą z pomidorów i bazylii
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 50 g suchych dużych okruchów chleba, może być japońska panierka - panko
- 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki nasion kolendry, lekko rozgniecionych
- 600 g młodego lub pół dojrzałego sera koziego, bez skórki, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 60 g zwykłej mąki
- 2 jajka, lekko rozmącone
- 200 ml oliwy
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 suszona papryczka chili
- sól i czarny pieprz
Salsa:
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia czerwona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 duży pomidor odmiany „wołowe serce”, pokrojony w ½ cm kostkę
- 10 liści bazylii, grubo podartych
- ½ małej czerwonej cebuli, pokrojone w drobną kostkę (40 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Przygotować salsę. Wrzucić paprykę i chili na blasze do pieczenia. Opiekać w gorącym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć chili. Piec papryki jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka zacznie pękać, a miąższ zmięknie. Można też opalić papryki i chili bezpośrednio na otwartym ogniu do czasu, aż skórka sczernieje. Wrzucić paprykę i chili do miski. Okleić folią spożywczą i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Zmiksować na gładką masę z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, dodając stopniowo olej i ocet winny. Wyłożyć salsę z blendera. Wymieszać delikatnie z pomidorem, czerwoną cebulą i bazylią. Obficie doprawić czarnym pieprzem. Odstawić na bok.
Przygotować panierkę. Wymieszać starannie w misce okruchy chleba, ziarna czarnego i białego sezamu, tymianek, oregano, nasiona kolendry i ½ łyżeczki soli. Odstawić na bok.
Lekko oprószyć mąką ser. Otrząsnąć z nadmiaru. Zanurzyć w jajku. Obtoczyć w panierce. Tak przygotować wszystkie kawałki sera.
W mały rondlu o grubym dnie i średnicy ok. 17 cm podgrzać oliwę i olej, aż zaczną skwierczeć. Smażyć małymi partiami kawałki sera na średnim ogniu przez 2 minuty, aż nabierze złocistej barwy z wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do osączenia z tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu usmażenia całego sera. Jeśli w trakcie pracy papryczka chili i rozmaryn zaczną ciemnieć, trzeba je usunąć z tłuszczu i wyrzucić. Podawać ser na ciepło z salsą.
Przygotować salsę. Wrzucić paprykę i chili na blasze do pieczenia. Opiekać w gorącym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć chili. Piec papryki jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka zacznie pękać, a miąższ zmięknie. Można też opalić papryki i chili bezpośrednio na otwartym ogniu do czasu, aż skórka sczernieje. Wrzucić paprykę i chili do miski. Okleić folią spożywczą i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Zmiksować na gładką masę z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, dodając stopniowo olej i ocet winny. Wyłożyć salsę z blendera. Wymieszać delikatnie z pomidorem, czerwoną cebulą i bazylią. Obficie doprawić czarnym pieprzem. Odstawić na bok.
Przygotować panierkę. Wymieszać starannie w misce okruchy chleba, ziarna czarnego i białego sezamu, tymianek, oregano, nasiona kolendry i ½ łyżeczki soli. Odstawić na bok.
Lekko oprószyć mąką ser. Otrząsnąć z nadmiaru. Zanurzyć w jajku. Obtoczyć w panierce. Tak przygotować wszystkie kawałki sera.
W mały rondlu o grubym dnie i średnicy ok. 17 cm podgrzać oliwę i olej, aż zaczną skwierczeć. Smażyć małymi partiami kawałki sera na średnim ogniu przez 2 minuty, aż nabierze złocistej barwy z wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do osączenia z tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu usmażenia całego sera. Jeśli w trakcie pracy papryczka chili i rozmaryn zaczną ciemnieć, trzeba je usunąć z tłuszczu i wyrzucić. Podawać ser na ciepło z salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia śródziemnomorska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W