Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Uczty z wysp Morza Śródziemnego


(Ottolenghi's Mediterranean Island Feast), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2013, 4 x 60

Znany szef kuchni Yotam Ottolenghi znowu wyrusza w podróż po Morzu Śródziemnym. W tej serii odwiedza cztery duże wyspy: Korsykę, Sardynię, Majorkę i Kretę. Na każdej z nich znajduje typowe, lokalne potrawy

Yotam mieszka obecnie w Londynie, gdzie prowadzi swoją restaurację. Specjalizuje się w łączeniu kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Przygotowywane przez niego potrawy mają jednak drobną domieszkę zachodniego stylu. Z tego powodu jest najlepszą osobą, która może połączyć kuchnię kontynentalnej Europy z wyjątkowością śródziemnomorskich wysp.

W pierwszym z czterech odcinków odwiedzi Korsykę, na której spotka się z lokalnymi producentami np. miodu czy sera. Przygotuje także grillowaną rybę z korsykańską oliwą. Następnie uda się na Majorkę, gdzie pozna tajemnice paelli, a także zaprezentuje pomidory marynowane w winie. Na Krecie przedstawi historyczne tło wyspy i przygotuje m.in. lokalną potrawę o nazwie meze dakos. Podróż zakończy na Sardynii, gdzie spróbuje świeżo złowionego homara grillowanego na otwartym ogniu.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA