Kalmary faszerowane kaszką bulgur, pomidorami i okrą

Kalmary faszerowane kaszką bulgur, pomidorami i okrą
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 16 małych kalmarów (lub 500 g sprawionych korpusów i macek) plus 16 wykałaczek
  • 4 łyżki oliwy plus do skropienia przed podaniem
  • 400 g oczyszczonej okry
  • 2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę (240 g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, plus do posypania przed podaniem
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 80 ml raki lub ouzo
  • 5 pomidorów, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 5 g listków koperków
  • sól i pieprz
Farsz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować farsz. Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski. Doprawić ¾ łyżeczkami soli i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić. Sprawić kalmary. Usunąć płetwy, macki, głowę. Oczyścić wnętrze korpusu ze śluzu. Wyrwać oczy i dziób oraz wszystkie twarde fragmenty macek. Wyrzucić wszystko, pozostawiając sprawione macki i korpusy. Starannie umyć i osuszyć.
Nakłóć koniec korpusów. Palcami ostrożnie nałożyć farsz. Po napełnieniu do trzech czwartych wysokości włożyć do środka macki i spiąć wykałaczką.

Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Włożyć kalmary i smażyć 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć, wlać 1 łyżkę oliwy. Zrumienić mocno okrę, przez około 1 minutę. Przełożyć do miski. Doprawić ¼ łyżeczki soli i odstawić na bok. Wlać na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Na średnim ogniu usmażyć do miękkości cebulę z cynamonem i papryką, przez około 8 minut. Domieszać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać raki i zostawić na około 2 minuty, aż odparuje. Dodać pomidory i przecier, sok z cytryny, cukier, ¼ łyżeczki soli i 200 mililitrów wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Przełożyć na patelnię okrę. Przykryć warstwą kalmarów. Ostrożnie wcisnąć korpusy w sos. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut, aż kalmary będą miękkie i pulchne, a sos zgęstnieje.

Zestawić z ognia. Skropić oliwą, posypać papryką w proszku i przybrać koperkiem. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA