Kalmary faszerowane kaszką bulgur, pomidorami i okrą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 16 małych kalmarów (lub 500 g sprawionych korpusów i macek) plus 16 wykałaczek
- 4 łyżki oliwy plus do skropienia przed podaniem
- 400 g oczyszczonej okry
- 2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę (240 g)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, plus do posypania przed podaniem
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 80 ml raki lub ouzo
- 5 pomidorów, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miałkiego cukru
- 5 g listków koperków
- sól i pieprz
Farsz:
- 100 g kaszki bulgur, blanszowanej przez 1 minutę i osączonej (275 g)
- 20 g koperku, grubo pokrojonego
- 15 g mięty, grubo pokrojonej
- 10 g oregano, grubo pokrojonego
- 1 cukinia, starta na dużych oczkach (220 g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 40 g orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g koryntek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować farsz. Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski. Doprawić ¾ łyżeczkami soli i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić. Sprawić kalmary. Usunąć płetwy, macki, głowę. Oczyścić wnętrze korpusu ze śluzu. Wyrwać oczy i dziób oraz wszystkie twarde fragmenty macek. Wyrzucić wszystko, pozostawiając sprawione macki i korpusy. Starannie umyć i osuszyć.
Nakłóć koniec korpusów. Palcami ostrożnie nałożyć farsz. Po napełnieniu do trzech czwartych wysokości włożyć do środka macki i spiąć wykałaczką.
Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Włożyć kalmary i smażyć 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć, wlać 1 łyżkę oliwy. Zrumienić mocno okrę, przez około 1 minutę. Przełożyć do miski. Doprawić ¼ łyżeczki soli i odstawić na bok. Wlać na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Na średnim ogniu usmażyć do miękkości cebulę z cynamonem i papryką, przez około 8 minut. Domieszać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać raki i zostawić na około 2 minuty, aż odparuje. Dodać pomidory i przecier, sok z cytryny, cukier, ¼ łyżeczki soli i 200 mililitrów wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Przełożyć na patelnię okrę. Przykryć warstwą kalmarów. Ostrożnie wcisnąć korpusy w sos. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut, aż kalmary będą miękkie i pulchne, a sos zgęstnieje.
Zestawić z ognia. Skropić oliwą, posypać papryką w proszku i przybrać koperkiem. Podawać natychmiast.
Nakłóć koniec korpusów. Palcami ostrożnie nałożyć farsz. Po napełnieniu do trzech czwartych wysokości włożyć do środka macki i spiąć wykałaczką.
Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Włożyć kalmary i smażyć 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć, wlać 1 łyżkę oliwy. Zrumienić mocno okrę, przez około 1 minutę. Przełożyć do miski. Doprawić ¼ łyżeczki soli i odstawić na bok. Wlać na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Na średnim ogniu usmażyć do miękkości cebulę z cynamonem i papryką, przez około 8 minut. Domieszać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać raki i zostawić na około 2 minuty, aż odparuje. Dodać pomidory i przecier, sok z cytryny, cukier, ¼ łyżeczki soli i 200 mililitrów wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Przełożyć na patelnię okrę. Przykryć warstwą kalmarów. Ostrożnie wcisnąć korpusy w sos. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut, aż kalmary będą miękkie i pulchne, a sos zgęstnieje.
Zestawić z ognia. Skropić oliwą, posypać papryką w proszku i przybrać koperkiem. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W