Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek
Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do malaksera i miksujemy z drobno pokrojonym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz żółtkami.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy je ze szpinakiem i następnie dosypujemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko.
Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok. 15 minut.
Wyciągamy biszkopt, przekładamy na ściereczkę i jak lekko przestygnie delikatnie ściągamy papier. Zwijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie twaróg mielimy lub miksujemy w malakserze, musi być bardzo gładki. Jeśli będzie zbyt suchy dodajemy 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzony biszkopt smarujemy serkiem, posypujemy poszatkowanym koperkiem i pokrojonymi drobniej ziarenkami pieprzu. Na to układamy plastry łososia, posypujemy go skórką z cytryny i poszatkowaną miętą. Delikatnie zwijamy roladę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Podajemy jako lekką, zdrową przystawkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA