Babeczki łaciate na parze

Babeczki łaciate na parze
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z podanych składników możemy zrobić 8 babeczek.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy.
W osobnej misce łączymy jaja z jogurtem i masłem. Łączymy obie masy i dzielimy na pół.
Do jednej dodajemy pastę z wanilii, a do drugiej kakao.
Foremki do gotowania babeczek napełniamy na zmianę łyżką masy czekoladowej i łyżką masy waniliowej, w trakcie powstaną nam paski.
W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, wlewamy ją na wysokość ok. 1,5-2 cm (w zależności jak wysokie mamy foremki z babeczkami, woda nie powinna się do nich wlewać).
Ustawiamy wypełnione foremki, przykrywamy wszystko. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, by woda zbyt mocno nie wrzała, i gotujemy babeczki ok. 20 minut. Odkrywamy i krótko jeszcze podgrzewamy.
Babeczki podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA