Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Syrop:
- 5 gruszek
- 750 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki miodu
- 70 g cukru
- 4 laski cynamonu
- starta skorka z cytryny i pomarańczy
Galaretka:
- 500 ml wina, w którym gotowały się gruszki
- 20 g pektyny NH
- 50 g cukru
Pain de Genes:
- 3 jajka
- 40 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 250 g masy marcepanowej 1:1
- 20 ml rumu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki syropu przełożyć do garnka i zagotować. Gruszki obrać, usunąć gniazda, podzielić na ćwiartki. Włożyć do syropu i gotować powoli, aż zmiękną. Po ugotowaniu wyłożyć na sitko.
Wino, pozostałe po przygotowaniu syropu, dalej gotować, dodać pektynę wymieszaną z cukrem. Gotować 1 minutę, następnie wlać na spód ringu i ostudzić w lodówce ok. 15-20 minut.
W malakserze rozetrzeć marcepan. Dodawać stopniowo jajka i rozpuszczone masło oraz rum. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z formy. Ciasto przeciąć w poprzek, przełożyć galaretką winną. Na to nałożyć galaretkę. Na to wszystko nałożyć sponczowaną drugą część biszkoptu. Na wierzch poukładać gruszki, pokrojone w rozetkę. Polać resztą galaretki winnej. Jako dekoracji użyć płatków migdałowych.
Wino, pozostałe po przygotowaniu syropu, dalej gotować, dodać pektynę wymieszaną z cukrem. Gotować 1 minutę, następnie wlać na spód ringu i ostudzić w lodówce ok. 15-20 minut.
W malakserze rozetrzeć marcepan. Dodawać stopniowo jajka i rozpuszczone masło oraz rum. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z formy. Ciasto przeciąć w poprzek, przełożyć galaretką winną. Na to nałożyć galaretkę. Na to wszystko nałożyć sponczowaną drugą część biszkoptu. Na wierzch poukładać gruszki, pokrojone w rozetkę. Polać resztą galaretki winnej. Jako dekoracji użyć płatków migdałowych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W