Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Emeril Lagasse
- Seria kulinarna:
- Esencja smaku Emerila (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Przepis na ciasto
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)
½ łyżeczki soli
100 g niesolonego masła
4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie
W malakserze wymieszać ze sobą mąkę, mieszankę przypraw, sól, masło. Gdy masa nabierze już odpowiedniej konsystencji dodać wodę jednocześnie miksując. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę wcześniej nadając mu nieco spłaszczony kształt. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie posypanym mąką.
Przepis na nadzienie
2 łyżki niesolonego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka cienko pokrojonej białej cebuli
1 szklanka cienko pokrojonej czerwonej cebuli
1 szklanka cienko pokrojonych porów (tylko białe części)
200 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
250 g cienko pokrojonych pieczarek
2 łyżeczki świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
½ szklanki gęstej śmietany
6 dużych jajek
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g startego sera typu Gruyere
Przygotowanie
Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 25 centymetrów. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie przykryć je folią aluminiową i przygnieść ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut i piec aż do momentu, w którym krawędzie lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika, usunąć folię i fasolkę i ponownie wstawić do piekarnika na 3 do 5 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Gdy masło już się roztopi dodać cebule i pory. Lekko poddusić ciągle mieszając przez około 8 minut. Następnie dodać szynkę, pieczarki, tymianek, czosnek, łyżeczkę soli i pieprz. Smażyć przez kolejne 8-10 minut, lekko mieszając lub aż do momentu, w którym woda z pieczarek nieco odparuje. Patelnię zdjąć z gazu i odstawić na 10 minut. Po ostygnięciu przełożyć na ciasto. Do średniej wielkości miski dodać śmietanę, jajka, ¼ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i mieszać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie dodać 50g startego sera. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym w ten sposób sosem polać nadzienie tarty i posypać resztą sera. Piec przez 35-40 minut.
Mieszanka przypraw
2 ½ łyżki papryki
2 łyżki soli
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka granulowanej cebuli
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
Przygotowanie
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
© Emeril Lagasse
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W