Boczniaki pieczone z pomidorami i rozmarynem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę, Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 - 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ ł łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ ł łyżeczki posiekanego rozmarynu
- ½ ł łyżeczki syropu z agawy
- sól
100 g pomidorków koktajlowych
- sól i czarny pieprz
- do podania: cytrynowa bułka tarta
Cytrynowa bułka tarta:
- ¼ szklanki bułki tartej
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sporo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Boczniaki pokroić w paski, wszystkie składniki poza pomidorkami przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzeć grzyby. Na koniec pomidorki nakłuć wykałaczką i dodać do boczniaków, delikatnie wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika na 30 minut. W międzyczasie przygotować cytrynową bułkę tartą. Na dnie malutkiej patelni rozgrzać oliwę, dodać wszystkie składniki i krótko smażyć do czasu, aż bułka zacznie pięknie pachnieć. Gorące boczniaki wyjąć, posypać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W