Bigos pomidorowy

Bigos pomidorowy
Oceń przepis:
104 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • 1 cebula
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr wody
1 kg kapusty słodkiej
do podania: chleb

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalać 1 szklanką wody. Cebulę pokroić, na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej. Cebulę wraz z przyparwami wrzucić na olej i smażyć do momentu, aż zacznie się robić złota.
Kapustę kiszoną - w zależności od kwaśności - opłukać lub nie i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i przypraw, zamieszać, a następnie dodać litr wody i gotować przez przynajmniej 1 godzinę.
Pokroić kapustkę słodką, śliwki, żurawinę oraz namoczone suszone grzyby. Dodać do garnka i dalej gotować.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć resztę przypraw. Następnie dodać koncenctrat pomidorowy. Całość dodać do garnka z kapustą wraz z sosem sojowy, syropem z agawy, żubrówką oraz wodą z suszonych grzybów. Gotować przynajmniej 1,5 godziny.
Do miękkiego bigosu dodać soczewicę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować ostatnie 3 - 4 godziny. Najlepiej smakuje następnego dnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA