Bigos pomidorowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 cebula
- ¼ łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 goździków
- 2 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- olej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżka soli
- 1 litr wody
1 kg kapusty słodkiej
- 8 suszonych śliwek
- ⅓ szklanki suszonej żurawiny
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 15 g grzybów
- ½ szklanki żubrówki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej
do podania: chleb
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać 1 szklanką wody. Cebulę pokroić, na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej. Cebulę wraz z przyparwami wrzucić na olej i smażyć do momentu, aż zacznie się robić złota.
Kapustę kiszoną - w zależności od kwaśności - opłukać lub nie i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i przypraw, zamieszać, a następnie dodać litr wody i gotować przez przynajmniej 1 godzinę.
Pokroić kapustkę słodką, śliwki, żurawinę oraz namoczone suszone grzyby. Dodać do garnka i dalej gotować.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć resztę przypraw. Następnie dodać koncenctrat pomidorowy. Całość dodać do garnka z kapustą wraz z sosem sojowy, syropem z agawy, żubrówką oraz wodą z suszonych grzybów. Gotować przynajmniej 1,5 godziny.
Do miękkiego bigosu dodać soczewicę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować ostatnie 3 - 4 godziny. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Kapustę kiszoną - w zależności od kwaśności - opłukać lub nie i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i przypraw, zamieszać, a następnie dodać litr wody i gotować przez przynajmniej 1 godzinę.
Pokroić kapustkę słodką, śliwki, żurawinę oraz namoczone suszone grzyby. Dodać do garnka i dalej gotować.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć resztę przypraw. Następnie dodać koncenctrat pomidorowy. Całość dodać do garnka z kapustą wraz z sosem sojowy, syropem z agawy, żubrówką oraz wodą z suszonych grzybów. Gotować przynajmniej 1,5 godziny.
Do miękkiego bigosu dodać soczewicę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować ostatnie 3 - 4 godziny. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W