Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- 100 g filetu z karpia
- 20 g oleju
- Sos:
- 50 g miodu pitnego trójniaka
- 50 g masła
- 10 g świeżo tartego imbiru
- 40 g masła
- sól do smaku
- 50 g piernika bez skóry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Karpia połóż skórą na patelni na rozgrzany olej i smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu, na koniec przerzuć na chwilę, aby góra się dosmażyła.
Przygotowanie sosu maślanego:
Miód pitny zagotuj, dodaj zimne masło i podgrzej nie zagotowując, po rozpuszczeniu masła dodaj świeżo tarty imbir, dosól do smaku.
Grzanki:
Piernik pokrój na grubą kostkę ok. 1 cm, podsmaż na gorącym maśle, aż piernik się zarumieni. Po obsmażeniu odsącz na papierze. Czasem należy podsuszyć grzanki w piecu, jeśli pierniki były bardzo mokre. Na polany sosem talerz wyłóż karpia i przyozdób go grzankami.
Karpia połóż skórą na patelni na rozgrzany olej i smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu, na koniec przerzuć na chwilę, aby góra się dosmażyła.
Przygotowanie sosu maślanego:
Miód pitny zagotuj, dodaj zimne masło i podgrzej nie zagotowując, po rozpuszczeniu masła dodaj świeżo tarty imbir, dosól do smaku.
Grzanki:
Piernik pokrój na grubą kostkę ok. 1 cm, podsmaż na gorącym maśle, aż piernik się zarumieni. Po obsmażeniu odsącz na papierze. Czasem należy podsuszyć grzanki w piecu, jeśli pierniki były bardzo mokre. Na polany sosem talerz wyłóż karpia i przyozdób go grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W