Czym zajadali się nasi przodkowie? Co pili do obiadu? Jakie smakołyki przygotowywali na Wigilię? Prowadzący Paweł Loroch i Agata Pruchniewska odkryją dawną i zapomnianą kuchnię staropolską, często myloną z prostszą i bardziej pospolitą kuchnią chłopską.
Paweł Loroch i Agata Pruchniewska w kostiumach z epoki spróbują złowić rybę w wilanowskim stawiku i
upolować dziką zwierzynę. Prowadzący w humorystycznej formie pokażą przepisy sprzed wieków, które do
tej pory mogą święcić triumfy na naszych stołach. Przecież już w 1671 roku Jan Sobieski powiedział "Boć to
nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno"!
Nie wszyscy wiedzą, że przez długie wieki napojem codziennym Polaków było piwo oraz znakomite miody
pitne. Na możniejszych stołach pojawiały się potrawy przyprawiane nie tylko solą, ale też przyprawami
korzennymi, a chleby wypiekano w domach na liściach kapusty lub chrzanu. W dawnej Polsce jadano dużo
kasz, z których robiło się zawiesiste, pożywne zupy; przyprawiano je także grzybami i śliwkami.
W programie wystąpią eksperci, m.in. historyk Jarosław Dumanowski i szef kuchni restauracji Tamka 43
Robert Trzópek, którzy opowiedzą o tradycyjnej kuchni staropolskiej i zdradzą wiele tajemnic o zwyczajach
naszych przodków. Odczarują staropolską kuchnię, która niesłusznie kojarzona jest z tłustymi i mało
apetycznymi potrawami oraz pokażą widzom, jak na nowo odkryć smakowite potrawy sprzed wieków.
PARTNERZY PROGRAMU
ODCINEK 1
Z czym się nam kojarzy kuchnia staropolska? Tłusto, niezdrowo? Obalamy mity i stereotypy. Poznajemy bardzo ważną i cenioną postać kucharza, kuchmistrza dworskiego. Sprawdzamy w sondzie ulicznej podstawową wiedzę o potrawach kuchni staropolskiej. Śladami przepisów Stanisława Czernieckiego, autora "Compendium Ferculorum", tropimy staropolskie składniki: miodownik i ocet piwny, aby uzyskać wyśmienitego "Karpia w sosie piernikowym". We wnętrzach Pałacu w Wilanowie poznajemy twarde zasady, a właściwie jedną, rządzącą kuchnią XVII wieczną - post, surowy, katolicki, niezwykle częsty. Dowiadujemy się, jakie diety mogła stosować Marysieńka i zastanawiamy się nad mocnym, korzennym aromatem potraw staropolskich. W nowoczesnej odsłonie karpia rezygnujemy z korzenności na rzecz chrupkości grzanek piernikowych oraz nośnika smaku - masła, tak oto powstaje: "Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi". Jednakże finis coronat opus- podczas staropolskiej uczty na stole pojawiają się przygotowane przez kuchmistrza - "Ulipki z pianą i rozmarynem". Czas na poddanie się manii kosztowania staropolskich konfektów...
ODCINEK 2
Jak pisał sam Sobieski: "boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno". A najwięcej i najlepiej zjemy nie gdzie indziej, jak na staropolskiej uczcie. Jak ją przygotować? Jak zachwycić zarówno doborem potraw, jak i oczarować całym entouragem? No i co podać na stół? Podążając za wskazówkami profesora gonimy kapłona za Wilanowskim dziedzińcu, poznajemy Zenka II oraz tajniki hodowli kapłonów. Podziwiamy zastawy i piękną porcelanę oraz próbujemy kolejnego staropolskiego przepisu - "Kapłona smażonego słodko". Aromatyczne danie, mocno przyprawione, również drogocennym szafranem, zdecydowanie trafia w nasze gusta. Przystając na chwilę w Wielkiej Sieni rozmarzymy się o wielkiej uczcie, aby już za chwilę opadając z sił nakarmić zmysły "Kapłonem z żurawiną, sosem z czekolady i topinamburem". Przed nami ostatnia przygoda - uczta, podczas której, zaskoczeni zostajemy przepięknej zielonej barwy condimentem, który idealnie komponuje się z ożywczą czerwienią żurawiny...
ODCINEK 3
Bigos z kapustą, to jak masło maślane, a jednak... jak wyglądał staropolski bigos? I jakie smaki odpowiadały zagranicznym gościom XVII-wiecznych uczt? A jakie są współcześnie ulubione polskie potrawy? Szukamy, tropimy i znajdujemy: mima na Starówce, dalekiego członka rodziny po mieczu i kądzieli oraz chodzącą świnkę. My jednak zajmiemy się kolejnym, wyśmienitym przepisem na rybę, znanym zarówno w Rosji, jak i na Węgrzech - "Szczupak po polsku", crème de la crème kuchni staropolskiej. Potem zajrzymy do sypialni Marysieńki, przejrzymy się w jej lusterku i poznamy gusta zagranicznych gości Jana Sobieskiego. W nowoczesnej odsłonie przygotujemy "Łososia bałtyckiego z marynowanym ogórkiem, galaretką wasabi i kurzem z herbaty matcha", przepiękna kompozycja. I już niemal na sam koniec - wety, tak bardzo cenione w świecie słodkości. Pierożki z twarożkiem z gąszczem gruszkowym na długo pozostaną w pamięci ucztujących w ten zimowy czas w letniej rezydencji króla Jana...
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać?
Sprawdź porównanie!