Kapłon z żurawiną, sosem z czekolady i topinamburem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Składniki:
- filet z kapłona
- 100 g masła
- tymianek
- Żurawina korzenna:
- 100 g świeżej żurawiny
- 10 g świeżo startej skórki z pomarańczy
- 10 g imbiru
- 100 g Porto czerwonego
- Sos:
- 100 g wywaru mięsnego
- 80 g palonego masła
- 40 g octu winnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- Topinambur:
- topinambur
- masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Gotuj filet z kapłona w temperaturze 56 stopni przez 15 minut, następnie podsmaż na patelni przez max. 2 minuty, dodając masło i tymianek. Jeśli nie masz możliwości zmierzenia temperatury wody do gotowania, możesz od razu smażyć filet na patelni, na wolnym ogniu.
Żurawina korzenna:
Wino odparuj do połowy objętości, dodaj pokrojoną w drobną kostkę skórkę z pomarańczy oraz drobno starty imbir. Wrzuć dojrzałą żurawinę, poczekaj aż zacznie pękać i zdejmij z ognia.
Przygotowanie sosu:
Połącz wszystkie składniki i podgrzej.
Topinambur:
Obierz, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na maśle, aż będzie rumiany.
Ułóż na talerzu filet z kapłona, topinambur, dodaj żurawię i polej sosem. Udekoruj szczawiem zajęczym lub innym zielonym ziołem.
Gotuj filet z kapłona w temperaturze 56 stopni przez 15 minut, następnie podsmaż na patelni przez max. 2 minuty, dodając masło i tymianek. Jeśli nie masz możliwości zmierzenia temperatury wody do gotowania, możesz od razu smażyć filet na patelni, na wolnym ogniu.
Żurawina korzenna:
Wino odparuj do połowy objętości, dodaj pokrojoną w drobną kostkę skórkę z pomarańczy oraz drobno starty imbir. Wrzuć dojrzałą żurawinę, poczekaj aż zacznie pękać i zdejmij z ognia.
Przygotowanie sosu:
Połącz wszystkie składniki i podgrzej.
Topinambur:
Obierz, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na maśle, aż będzie rumiany.
Ułóż na talerzu filet z kapłona, topinambur, dodaj żurawię i polej sosem. Udekoruj szczawiem zajęczym lub innym zielonym ziołem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W