Słodkie pierogi z truskawkami z kwaśnym sosem rabarbarowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g mąki
- woda ciepła
- twaróg wiejski 200 g
- 300 g truskawek
- pieprz świeżo mielony
- mięta świeża wedle uznania
- gałązka rozmarynu
- jeden rabarbar
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 czubate łyżki cukru brązowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki i wody wyrabiam delikatne ciasto (ważne żeby woda była bardzo wrząca) i odkładam na bok pod ścierkę żeby odpoczeło. Do miski wrzucam twaróg, posiekane truskawki, miętę i odrobinę rozmarynu, doprawiam pieprzem i mieszam aż składniki dokładnie się połączą. Na chwilę przed lepieniem pierogów przygotowuję sos. Na patelnię wrzucam posiekany rabarbar, zasypuję cukrem, a gdy rabarbar zacznie się zmieniać w konfiturę to doprawiam octem. Całość przecieram przez sito. Ulepione pierogi gotuję w osolonej wodzie, a po ugotowaniu zalewam sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W