Pierogi z jagodami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.14)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto
- 350 g mąki
- 4 żółtka
- 125 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 600 g jagód
- 2 opakowania cukru cynamonowego
Przybranie
- 50 g masła do polania
- 250 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- krzaczek mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W kopcu przesianej mąki zrób krater, wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na ½ godziny.
Jagody wymieszaj z cukrem cynamonowym. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Pozostałe brzegi, jeśli chciałbyś dodać do ciasta wymagają zwilżenia wodą. Na każde kółko połóż łyżeczkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do wody gotującej się w płaskim rondlu. Wodę można lekko osolić. Gdy tylko pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze około 2 minuty. Odcedź i przekładaj na półmisek z roztopionym masłem. Pierogi, gdy są pokryte masłem nie będą kleić się do siebie. Ubij śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Podawaj ją obok pierogów z listkami mięty.
© Jacek Sikora
Jagody wymieszaj z cukrem cynamonowym. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Pozostałe brzegi, jeśli chciałbyś dodać do ciasta wymagają zwilżenia wodą. Na każde kółko połóż łyżeczkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do wody gotującej się w płaskim rondlu. Wodę można lekko osolić. Gdy tylko pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze około 2 minuty. Odcedź i przekładaj na półmisek z roztopionym masłem. Pierogi, gdy są pokryte masłem nie będą kleić się do siebie. Ubij śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Podawaj ją obok pierogów z listkami mięty.
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W