Pierożki na parze z bakłażanem
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.30)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki oleju
Nadzienie
- 1 bakłażan
- sól
- 4 łyżki oleju
- sos hoi sin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w niedużą kostkę, posolić. Usmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju. Odlać nadmiar tłuszczu. Dodać sos hoi sin i odparować. Nadzienie ostudzić.
Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z bakłażanowym nadzieniem.
Przygotować garnek do parowania, zagotować wodę, sito wyłożyć liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Układać pierożki na liściach i parować, aż będą gotowe. Podawać gorące z sosem.
Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z bakłażanowym nadzieniem.
Przygotować garnek do parowania, zagotować wodę, sito wyłożyć liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Układać pierożki na liściach i parować, aż będą gotowe. Podawać gorące z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W