Pierożki na parze z bakłażanem

Pierożki na parze z bakłażanem
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.30)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w niedużą kostkę, posolić. Usmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju. Odlać nadmiar tłuszczu. Dodać sos hoi sin i odparować. Nadzienie ostudzić.

Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z bakłażanowym nadzieniem.

Przygotować garnek do parowania, zagotować wodę, sito wyłożyć liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Układać pierożki na liściach i parować, aż będą gotowe. Podawać gorące z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA