Łosoś pieczony w soli morskiej

Łosoś pieczony w soli morskiej
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Dietosfera (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia dietetyczna
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 laska cynamonu
  • kilka ziarenek kardamonu i dwie gwiazdki anyżu
  • 100 g soli morskiej gruboziarnistej
  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżego oregano i majeranku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków cherry
  • białko z dwóch jaj
  • sól
  • pieprz do smaku
  • pergamin do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na pergaminie ułożyć rybę, polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać świeżym pieprzem i listkami bazylii. W misce wymieszać białka, rozbity w moździerzu cynamon, anyż, kardamon i sól morską. Masą solną dokładnie obłożyć łososia. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 10 min. Na patelni z oliwą usmażyć kuskus, zalać rosołem i odstawić przykryty garnek na 3-4 min, aż kasza wchłonie cały płyn. Na końcu dodać posiekane zioła.

Sos
Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem aż zrumienieją, dodać ćwiartki pomidorków. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kuskus oraz podać łososia, z którego trzeba zdjąć solną skorupę. Całość polać sosem z pomidorków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA