Łosoś pieczony w soli morskiej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 laska cynamonu
- kilka ziarenek kardamonu i dwie gwiazdki anyżu
- 100 g soli morskiej gruboziarnistej
- 100 g kaszy kuskus
- 100 ml bulionu warzywnego
- kilka listków świeżego oregano i majeranku
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków cherry
- białko z dwóch jaj
- sól
- pieprz do smaku
- pergamin do pieczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na pergaminie ułożyć rybę, polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać świeżym pieprzem i listkami bazylii. W misce wymieszać białka, rozbity w moździerzu cynamon, anyż, kardamon i sól morską. Masą solną dokładnie obłożyć łososia. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 10 min. Na patelni z oliwą usmażyć kuskus, zalać rosołem i odstawić przykryty garnek na 3-4 min, aż kasza wchłonie cały płyn. Na końcu dodać posiekane zioła.
Sos
Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem aż zrumienieją, dodać ćwiartki pomidorków. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kuskus oraz podać łososia, z którego trzeba zdjąć solną skorupę. Całość polać sosem z pomidorków.
Sos
Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem aż zrumienieją, dodać ćwiartki pomidorków. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kuskus oraz podać łososia, z którego trzeba zdjąć solną skorupę. Całość polać sosem z pomidorków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia dietetyczna
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W