Rybne ciasteczka

Rybne ciasteczka
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 200 g filetów z białej ryby
  • 200 g surowych obranych krewetek
  • 3 liście kaffiru
  • 3 ząbki czosnku
  • listki kolendry (wedle uznania)
  • łyżka czerwonej lub zielonej pasty curry
  • 1 jajko
  • garść fasolki szparagowej lub świeży zielony groszek
Sos:
  • kawałek korzenia galangalu lub imbiru
  • 2 trawy cytrynowe
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści kaffiru
  • 2 bardzo ostre papryczki chili
  • 1,5 szklanki wody kokosowej (nie mleka!)
  • łyżka mąki z tapioki rozrobiona z łyżką wody (może być mąka ziemniaczana )

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasteczek włóż do malaksera lub blendera i zmiel na jednolitą masę. Możesz to też zrobić w maszynce do mielenia mięsa. Masę połącz z jajkiem i dodaj bardzo drobno posiekaną fasolkę szparagową. Całość zagnieć dłońmi i uformuj małe kotleciki i smaż w głębokim oleju. Złociste są już gotowe do jedzenia.

Przygotuj sos. Warzywa posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na oleju, najlepiej w woku. Dodaj listki kaffiru i smaż jeszcze 2 minuty. Teraz dolej wodę, a następnie dodaj mąkę z wodą i gotuj, aż zgęstnieje. Sos przetrzyj przez drobne sitko i odstaw do wystygnięcia. Ciasteczka serwuj z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA