Rybne ciasteczka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 200 g filetów z białej ryby
- 200 g surowych obranych krewetek
- 3 liście kaffiru
- 3 ząbki czosnku
- listki kolendry (wedle uznania)
- łyżka czerwonej lub zielonej pasty curry
- 1 jajko
- garść fasolki szparagowej lub świeży zielony groszek
Sos:
- kawałek korzenia galangalu lub imbiru
- 2 trawy cytrynowe
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści kaffiru
- 2 bardzo ostre papryczki chili
- 1,5 szklanki wody kokosowej (nie mleka!)
- łyżka mąki z tapioki rozrobiona z łyżką wody (może być mąka ziemniaczana )
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasteczek włóż do malaksera lub blendera i zmiel na jednolitą masę. Możesz to też zrobić w maszynce do mielenia mięsa. Masę połącz z jajkiem i dodaj bardzo drobno posiekaną fasolkę szparagową. Całość zagnieć dłońmi i uformuj małe kotleciki i smaż w głębokim oleju. Złociste są już gotowe do jedzenia.
Przygotuj sos. Warzywa posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na oleju, najlepiej w woku. Dodaj listki kaffiru i smaż jeszcze 2 minuty. Teraz dolej wodę, a następnie dodaj mąkę z wodą i gotuj, aż zgęstnieje. Sos przetrzyj przez drobne sitko i odstaw do wystygnięcia. Ciasteczka serwuj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W