Zupa grzybowa tom yum
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- Wywar:
- 2,5 szklanki wody
- 3 - 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 - 3 papryczki chili
- ½ trawy cytrynowej
- 3 plasterki imbiru
- 4 liście kaffiru
- kilka łodyżek kolendry, posiekanych
- ½ - 1 łyżeczki cukru
400 g grzybów, na przykład boczniaków lub kań
- 3 szalotki
- szczypta soli
- 2 - 3 łyżki limonki
- do podania: kolendra, szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw przygotować wywar. Wybraną ilość papryczek chili posiekać, a trawę cytrynową pokroić na plasterki. Dodać do garnka razem z pozostałymi składnikami na wywar, przykryć i gotować 15 - 30 minut. Grzyby pokroić na paseczki, szalotki posiekać. Po upływie odpowiedniego czasu dodać je do garnka razem ze szczyptą soli i gotować 5- 8 minut. Na koniec zupę doprawić limonką, podawać z kolendrą i szczypiorem. Porady: To stara wersja zupy tom yum, tradycyjnie robiło się ją bez kokosowego mleka. Jeśli jednak przepadacie za wersją z kokosowym mleczkiem, możecie wlać jedną małą puszkę (165 ml) i dodać wtedy odrobinę więcej chili oraz limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W