Gulasz z podrobów indyczych zapiekany pod ciastem francuskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Podroby
Składniki:
- 1 kg żołądków indyczych
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- cebula szalotka
- 2 zielone papryki
- 1 główka pieczonego czosnku
- 6 kiszonych pomidorów
- 2 suszone grzyby
- 100 ml brandy
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- sól
- pieprz
- świeże zioła: lubczyk, natka pietruszki, majeranek
- opakowanie ciasta francuskiego
- żółtko
- sałatka z kiszonych ogórków:
- 1/2 kg kiszonych ogórków
- cebula
- pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żołądki oczyść i wrzuć na wrzącą wodę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i ocet winny. Żołądki gotuj ok. 20 minut. Paprykę i kiszone pomidory pokrój w średnią kostkę. Cebulę na większe kawałki. Ugotowane żołądki przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj pokrojoną paprykę, kiszone pomidory i cebulę, suszone grzyby i upieczony czosnek bez łupiny. Dolej brandy, wodę i sos Worcestershire. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła - natkę, majeranek i lubczyk. Naczynie przykryj ciastem francuskim. Natnij ciasto z wierzchu w kratkę. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.
Doskonałym dodatkiem do gulaszu będzie sałatka z kiszonych ogórków. Kiszone ogórki pokrój w plastry. Cebulę w piórka. W misce wymieszaj ogórki i cebulę. Sałatkę dopraw pieprzem, olejem i cukrem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj.
Gulasz podawaj z sałatką z kiszonych ogórków. Smacznego!
Doskonałym dodatkiem do gulaszu będzie sałatka z kiszonych ogórków. Kiszone ogórki pokrój w plastry. Cebulę w piórka. W misce wymieszaj ogórki i cebulę. Sałatkę dopraw pieprzem, olejem i cukrem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj.
Gulasz podawaj z sałatką z kiszonych ogórków. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W