Smażone foie gras podane na chałce z chutneyem rabarbarowym

Smażone foie gras
Oceń przepis:
135 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby

Składniki:

Chutney:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • świeży imbir (kawałek o grubości 1 cm)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni grillowej zrumień kromki chałki z obu stron, odstaw.
Orzechy brazylijskie drobno posiekaj i upraż na suchej patelni.

Przygotuj chutney. Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Imbir obierz i zetrzyj drobno na tarce.
Na suchej patelni podpraż cynamon i goździki (przez ok. 30 sekund). Dodaj rabarbar, ocet, cukier i imbir. Wymieszaj i gotuj do miękkości. Odstaw.

Foie gras - wyciągnij wątróbkę z lodówki 5 min przed smażeniem. Pokrój ją na plastry o grubości minimum 1,5 do 2 cm. Na rozgrzanej patelni smaż plastry foie gras 2-3 min z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym). Na patelni po smażeniu wątroby ułóż grzanki chałki – pozwól, by wchłonęły tłuszcz. Wyciągnij grzanki z patelni i przełóż je na talerz.
Na każdej grzance ułóż po jednym plastrze foie gras, dodaj po łyżce chutneya oraz prażone orzechy. Całość udekoruj łyżeczką śmietany. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA