Smażone foie gras podane na chałce z chutneyem rabarbarowym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Podroby
Składniki:
- 400 g foie gras (tłusta wątróbka gęsia lub kacza)
- 4 kromki chałki
- kwaśna śmietana
- 4 orzechy brazylijskie
Chutney:
- 4 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek octu jabłkowego
- laska cynamonu
- 2 goździki
- świeży imbir (kawałek o grubości 1 cm)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni grillowej zrumień kromki chałki z obu stron, odstaw.
Orzechy brazylijskie drobno posiekaj i upraż na suchej patelni.
Przygotuj chutney. Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Imbir obierz i zetrzyj drobno na tarce.
Na suchej patelni podpraż cynamon i goździki (przez ok. 30 sekund). Dodaj rabarbar, ocet, cukier i imbir. Wymieszaj i gotuj do miękkości. Odstaw.
Foie gras - wyciągnij wątróbkę z lodówki 5 min przed smażeniem. Pokrój ją na plastry o grubości minimum 1,5 do 2 cm. Na rozgrzanej patelni smaż plastry foie gras 2-3 min z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym). Na patelni po smażeniu wątroby ułóż grzanki chałki – pozwól, by wchłonęły tłuszcz. Wyciągnij grzanki z patelni i przełóż je na talerz.
Na każdej grzance ułóż po jednym plastrze foie gras, dodaj po łyżce chutneya oraz prażone orzechy. Całość udekoruj łyżeczką śmietany. Smacznego!
Orzechy brazylijskie drobno posiekaj i upraż na suchej patelni.
Przygotuj chutney. Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Imbir obierz i zetrzyj drobno na tarce.
Na suchej patelni podpraż cynamon i goździki (przez ok. 30 sekund). Dodaj rabarbar, ocet, cukier i imbir. Wymieszaj i gotuj do miękkości. Odstaw.
Foie gras - wyciągnij wątróbkę z lodówki 5 min przed smażeniem. Pokrój ją na plastry o grubości minimum 1,5 do 2 cm. Na rozgrzanej patelni smaż plastry foie gras 2-3 min z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym). Na patelni po smażeniu wątroby ułóż grzanki chałki – pozwól, by wchłonęły tłuszcz. Wyciągnij grzanki z patelni i przełóż je na talerz.
Na każdej grzance ułóż po jednym plastrze foie gras, dodaj po łyżce chutneya oraz prażone orzechy. Całość udekoruj łyżeczką śmietany. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W