Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem

Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Piecz je w rękawie w 200 stopniach przez 20 minut. Upieczone udka posiekaj na mniejsze kawałki.
Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki pokrój w cienkie wstążki. Sałatę lodową i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni upraż orzeszki ziemne. Na końcu posyp je cukrem.
Gotowe uprażone orzeszki rozgnieć w mozdzierzu i przełóż do miski. Na oleju przesmaż grzyby shitake.
Przygotuj sos do sałatki. Do miski wlej gorącą wodę. Dodaj posiekaną papryczkę chili, cukier, ocet winny i sos rybny. Na koniec dodaj plasterki czosnku.
Na talerzu ułóż ugotowany makaron sojowy, sałatę lodową, grzyby, seler naciowy, wstążki marchewki, kolendre i kurczaka. Wszystkie składniki polej sosem i posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną papryczką chili. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA