Chrupiąca wołowina hoi an
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Przygotowanie:
Marynata
2 jajka „wiejskie”, lekko roztrzepane
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru palmowego
2 łyżki kłącza galangalu, pokrojonego „na zapałkę”
3 łyżeczki nasion sezamu
1 łyżeczka wina ryżowego lub sake
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka sosu rybnego
500 g polędwicy wołowej, pokrojonej cienko w poprzek
olej słonecznikowy lub arachidowy, do głębokiego smażenia
skrobia kukurydziana, do obtaczania
Przygotowanie
W misce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojoną wołowinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba od razu zaczyna skwierczeć. Kawałki wołowiny wyjmować z marynaty, obtaczać w skrobi kukurydzianej i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Należy smażyć partiami, aby nie obniżać temperatury oleju. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku kuchennym i natychmiast podawać.
© Dave Myers i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W