Kurczak w stylu trynidadzkim
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata Amise:
1 pęczek posiekanego szczypioru siedmiolatki
2 posiekane szalotki
6 posiekanych ząbków czosnku
1 pęczek pietruszki (posiekane liście i łodygi)
½ szklanki oleju roślinnego
Kurczak po trynidadzku z plantanem:
1 kurczak podzielony na części
marynata Amise
1 szklanka cukru
¼ szklanki oleju roślinnego
½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 zielone chilli, przekrojone (opcjonalnie)
1 niedojrzały plantan, pokrojony w kostkę
4 posiekane pomidory śliwkowe
¼ szklanki sosu worcestershire
½ szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka liści kolendry
sól
Marynata Amise:
Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj. Przełóż do naczynia.
Kurczak po trynidadzku z plantanem:
Marynuj kurczaka w ½ marynaty Amise przez co najmniej 24 h. W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej cukier i olej. Mieszaj, aż cukier skarmelizuje się i zbrązowieje (ok. 7 – 10 min.) Kiedy cukier skarmelizuje się, włóż kawałki kurczaka skórą w dół. Przyrumień kawałki kurczaka z każdej strony (ok. 5 min.) Dodaj cebulę, chili, plantany, pomidory oraz sos worcestershire. Zamieszaj.
Dodaj bulion drobiowy, doprowadź do wrzenia. Dodaj drugą ½ marynaty Amise. Przykręć ogień. Duś przez 30 – 40 minut, dopraw solą i zdejmij z ognia. Przed podaniem udekoruj liśćmi kolendry.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W