Kurczak w sosie barbecue z papają
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata do kurczaka:
1/4 szklanki śmietanki z mleka kokosowego z góry puszki (zachować resztę do przepisu na ryż z mlekiem kokosowym)
nasiona 1 dużej papai
1 ząbek posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
skórka i sok z 1 limonki
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki pociętych łodyg świeżej kolendry
4 piersi kurczaka
Sos barbecue z papają: (przepis ekstra)
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
¾ szklanki cukru
1 papryka Scotch Bonnet, bez pestek i rdzenia, pokrojona na ćwiartki
skórka i sok z 2 limonek
skórka i sok z 1 cytryny
1 szklanka wody
½ szklanka ryżowego octu winnego
5 szklanek papai pokrojonej w grube kostki
2 łyżeczka soli
Orzechy nerkowca na ostro:
1 łyżeczka masła
½ szklanka niesolonych orzechów nerkowca
szczypta papryki
szczypta soli
Kurczak z grilla:
1 łyżka oleju roślinnego
4 filety z piersi kurczaka, wcześniej marynowane
¼ szklanka sosu barbecue z papają
¼ szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca na ostro
1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie, do przybrania)
Marynata do kurczaka z papają:
W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty (poza kurczakiem). Kurczaka zanurzyć w marynacie.
Odstawić, żeby nasiąkł marynatą na 1 – 24 godz. Przygotować sos barbecue z papają.
Sos barbecue z papają:
W rondlu rozgrzać na średnim ogniu olej i wrzucić cebulę. Zeszklić mieszając. Dodać cukier, paprykę scotch bonnet, skórkę z limonki i cytryny. Rozpuścić cukier. Wlać wodę, sok z cytryny, limonki i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać papaję i doprawić solą. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na lekkim ogniu przez 15 minut. Miksować w blenderze, aż sos nabierze gładkości.
Orzechy nerkowca na ostro:
Roztopić masło na małej patelni, na średnim ogniu. Zrumienić orzechy nerkowca. Zdjąć z ognia, doprawić papryką w proszku i solą. Zostawić na później połowę orzechów do przybrania sałaty (patrz: oddzielny przepis), pozostałą połowę posiekać do kurczaka.
Kurczak z grilla:
Podgrzać i natłuścić grill. Wyjąć mięso kurczaka z marynaty i umieścić na grillu. Obłożyć każdą pierś dwiema łyżkami sosu barbecue z papają, czynność powtarzać do czasu upieczenia się kurczaka. Udekorować posiekanymi orzechami nerkowca na ostro i listkami kolendry.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W