Cevapcici z sałatką szopską
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego (łopatka, karkówka i tłuszcz wołowy)
- sól, pieprz
- 1 żółta cebula drobno posiekana
- szczypta ostrej papryki suszonej
- 50 g boczku wieprzowego
- sałatka szopska:
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory
- ½ ogórka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ białej cebuli pokrojonej w talarki
- 50 g bałkańskiego sera owczego w zalewie
- oliwa z oliwek
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, by nabrało smaku. Uformować wałki grubości małych kiełbasek. Podsmażać je przez kilka minut ze wszystkich stron na gorącej patelni gilowej bez oleju, ale z kawałkiem boczku, by nadał smak potrawie. W międzyczasie przygotować sałatkę – wszystkie warzywa umyć, wysuszyć i pokroić w kosteczkę. Połączyć je w misce z pietruszką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku i serwować na talerzu. Tuż przed podaniem zetrzeć trochę sera na wierzchu.
Podawać cevapcici z surową drobno posiekaną cebulą, ostrą papryką i sałatką szopską.
Podawać cevapcici z surową drobno posiekaną cebulą, ostrą papryką i sałatką szopską.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W