Ekspresowy bigos z kiszonej kapusty
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość porcji:
- 5
Składniki:
- 1,2 kg kiszonej kapusty bez marchewki
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4-6 suszonych grzybów
- 4-5 dobrej jakości kiełbas, najlepiej różne rodzaje
- ok. 200 g wędzonego, parzonego boczku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6-8 śliwek suszonych
- 1 cebula
- olej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy na noc ciepłą wodą.
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą na wysokość ok. 3-4 cm ponad kapustę i na niezbyt dużym ogniu gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
Następnie odcedzamy kapustę (część płynu warto zachować), po przestudzeniu szatkujemy drobniej i odstawiamy w garnku.
Kiełbasy kroimy w półplasterki, a boczek w paseczki, na rozgrzanym oleju przesmażamy na złoto, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do kapusty. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulkę i odsączone i pokrojone w paski grzyby, aż cebulka zmięknie. Razem z pokrojonymi w paski śliwkami wrzucamy do kapusty.
Dolewamy sos sojowy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, podlewamy kilkoma łyżkami soku spod gotowania kapusty i gotujemy przez 20-30 minut, często mieszając. Jeśli całość zacznie przywierać do dnia garnka, dolewamy wodę lub wywar spod kapusty. Kapusta najsmaczniejsza jest na drugi dzień, po podgrzaniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź