Fasolka po bretońsku a la Łapa
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 200 g polskiej mielonej jagnięciny
- 250 g namoczonej fasoli
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju rzepakowego
- szczypta majeranku
- 1 marchew i 1 korzeń pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek, chilli siekamy i dodajemy do mięsa razem z roztartym w moździerzu kminem rzymskim i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przesmażamy. Gotujemy fasolę do miękkości. Z jagnięciny robimy małe kuleczki. Obsmażamy je na oleju. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce i dodajemy do mięsa razem z liściem laurowym. Kiedy mięso się zetnie i lekko zezłoci na patelnię dodajemy fasolę. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z ½ szklanki wody i mieszaninę wlewamy na patelnię. Dodajemy majeranek. Gotujemy przez 5 minut by smaki się połączyły. Podajemy z chrupiącą bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W