Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ½ łyżeczki pokruszonych pręcików szafranu
- 250 ml ciepłego bulionu z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane cebule
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 3 ząbki czosnku
- pokrojone w cienkie plasterki
- kurczak z wolnego chowu
- podzielony na części
- 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
- 6 małych kiszonych cytryn
- podzielonych na ćwiartki (lub 2 duże)
- pokrojonych na kawałeczki (można je kupić w niektórych sklepach z arabskim jedzeniem)
- 100 g mieszanych oliwek (tradycyjnie używa się zielonych)
- porządna garść posiekanej zielonej kolendry
- porządna garść posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalać bulionem szafran i poczekać, aż bulion przejdzie kolorem i aromatem. W tym czasie w tażinie (ceramicznym naczyniu z kominkiem o tej samej nazwie, co potrawa, używanym w Maroku do jej przyrządzania) lub w garnku ze szczelną pokrywką i grubym dnem podsmażyć na oliwie cebulkę do miękkości. Dodać czosnek, kmin, imbir i smażyć na małym ogniu przez parę minut. Włożyć kawałki kurczaka i wymieszać, by pokryły się cebulą z przyprawami. Posypać rozgniecionym pieprzem, dodać cytryny i wlać bulion z szafranem. W momencie, kiedy całość zacznie leciutko bulgotać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około godziny, do momentu, kiedy kurczak nie zacznie odchodzić od kości. Dodać oliwki i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub podpłomykiem (chlebkiem pitta) lub chlebem z chrupiącą skórką albo ryżem i zieloną sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W