Sałatka z pieczarek i orzechów włoskich z kwaśną śmietaną

Sałatka z pieczarek i orzechów włoskich z kwaśną śmietaną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonych na plasterki pieczarek (około 360 g)
  • ½ szklanki obranych orzechów włoskich połamanych na kawałki (około 10 sztuk)
  • ⅔ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 8-12 liści sałaty głowiastej
  • umytych i osuszonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce połączyć pieczarki, orzechy włoskie, kwaśną śmietanę, cebulkę dymkę, sok z cytryny, sól i pieprz. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania. Tuż przed podaniem w czterech miseczkach z liści sałaty zrobić gniazdka. Do środka nałożyć sałatkę pieczarkową. Natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA