Chłodnik z melona
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- pół melona (żółty Galia)
- pół papryki jasnożółtej
- 1 średni ogórek gruntowy
- pół zielonej papryczki
- kawałek imbiru o grubości 2 cm
- 1 mała cebulka dymka (biała część)
- pół szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- kilka listków mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sałatka owocowa:
- pół melona (żółty Galia)
- pół papryki jasno żółtej
- ⅓ ogórka gruntowego
- 2 cienkie plastry świeżego imbiru
- 1 łodyga cebuli dymki
Dodatki:
- orzeszki pinii
- pistacje
- kilka plastrów szynki długo dojrzewającej „prsut” lub prosciutto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chłodnik: połówkę melona pokrój w kostkę. Pół oczyszczonej z ziaren papryki pokrój w kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i wytnij pestki.
Pół zielonej oczyszczonej papryczki posiekaj na drobne kawałki.
Małą cebulkę dymkę pokrój na cztery części.
Przełóż wszystkie warzywa do miski. Dodaj starty imbir, pół szklanki wody, sok z cytryny. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Przed podaniem polej całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek i dodaj posiekaną miętę do dekoracji.
Sałatka owocowa: melona, paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę. Plastry imbiru pokrój w cieniutkie słupki. Dymkę pokrój na ukos w cienkie plastry.
Serwuj chłodnik z dodatkami: orzeszkami pinii, pistacjami, kilkoma plastrami szynki długo dojrzewającej oraz z sałatką owocową.
Pół zielonej oczyszczonej papryczki posiekaj na drobne kawałki.
Małą cebulkę dymkę pokrój na cztery części.
Przełóż wszystkie warzywa do miski. Dodaj starty imbir, pół szklanki wody, sok z cytryny. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Przed podaniem polej całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek i dodaj posiekaną miętę do dekoracji.
Sałatka owocowa: melona, paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę. Plastry imbiru pokrój w cieniutkie słupki. Dymkę pokrój na ukos w cienkie plastry.
Serwuj chłodnik z dodatkami: orzeszkami pinii, pistacjami, kilkoma plastrami szynki długo dojrzewającej oraz z sałatką owocową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W