Drążone ziemniaki z rusztu z farszem z wędzonego sera i ziół, podane z bagietką
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam na lato (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 duże ugotowane ziemniaki
- 100 g wędzonego sera
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- masło do smarowania
Pozostałe
- 1 bagietka
- 1 kostka masła
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka bazylii
- 2 filety anchois
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ścinam na 2/3 wysokości i łyżką wydrążam środek. Ser kroję w drobną kostkę i mieszam z posiekanymi ziołami. Doprawiam solą i pieprzem. Wymieszany z ziołami ser nakładam do wydrążonych ziemniaków i przykrywam ściętymi wierzchami. Folię aluminiową smaruję masłem i posypuję solą. Zawijam w to szczelnie ziemniaki i piekę bezpośrednio na węglach. Do śmietanki dodaję sól, pieprz i sok z cytryny mieszam i odstawiam by zgęstniała. Po upieczeniu odwijam ziemniaki z folii i nacinam „na krzyż”. Ugniatam boki, by nacięcia się otworzyły. Nakładam śmietanę. Ręcznym blenderkiem miksuję natkę pietruszki, bazylię i anchovis, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję masło i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Oliwki, czosnek, zioła i przyprawy miksuję na jednolitą masę dodając powoli oliwę z oliwek. Bagietkę nacinam ukośnie w każdą stronę, nie docinając jednak do końca. W powstałe szczeliny wkładam naprzemiennie masło i tapenadę. Całość zawijam w folię aluminiową i piekę na ruszcie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W