Quesadilla z warzywami i jajkiem

Quesadilla z warzywami
Oceń przepis:
75 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • sól i pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 100 g polędwicy wołowej
  • papryczka chili
  • olej lub oliwa do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w zapałi. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu, aż warzywa zmiękną.

Wołowinę posiekać jak na tatar, wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną papryczką chili.

Jedną tortillę ułożyć na cieplej patelni, na wierzchu ułożyć połowę farszu, na środek wbić jajko, przykryć drugą tortillą i docisnąć, np. pokrywką o mniejszej średnicy niż patelnia, podpiec przez kilka minut. Tortillę odwrócić i już bez pokrywki podpiec kolejne kilka minut z drugiej strony.

Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami tyle, że na wierzch warzyw wyłożyć posiekaną wołowinę. Przed podaniem każdą tortillę przekroić na cztery części. Można podać ciepłe lub ostudzić i spakować jako drugie śniadanie.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA