Quesadilla z warzywami i jajkiem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 tortille pełnoziarniste
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- sól i pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 100 g polędwicy wołowej
- papryczka chili
- olej lub oliwa do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w zapałi. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu, aż warzywa zmiękną.
Wołowinę posiekać jak na tatar, wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Jedną tortillę ułożyć na cieplej patelni, na wierzchu ułożyć połowę farszu, na środek wbić jajko, przykryć drugą tortillą i docisnąć, np. pokrywką o mniejszej średnicy niż patelnia, podpiec przez kilka minut. Tortillę odwrócić i już bez pokrywki podpiec kolejne kilka minut z drugiej strony.
Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami tyle, że na wierzch warzyw wyłożyć posiekaną wołowinę. Przed podaniem każdą tortillę przekroić na cztery części. Można podać ciepłe lub ostudzić i spakować jako drugie śniadanie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź