Fasola „Jaś” duszona z białą kiełbasą jagnięcą, pomidorami, białym winem i bukietem świeżych ziół
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 50 dag białej kiełbasy jagnięcej
- 50 dag fasoli „Jaś”
- 2 x puszka (440 ml) pokrojonych pomidorów
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule posiekane w kostkę
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- olej rzepakowy
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku, na oleju rzepakowym, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaję wcześniej ugotowaną, pokrojoną w kostkę białą jagnięcą kiełbasę i ugotowaną białą fasolę „Jaś”. Całość przysmażam. Dodaję zioła. Dolewam białe wytrawne wino. Gdy wino się zredukuje dodaję pomidory. Wszystko doprawiam solą, pieprzem i duszę około 15 - 20 minut aż fasola będzie miękka. Całość serwuję z placuszkami chapati.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W