Fasola „Jaś” duszona z białą kiełbasą jagnięcą, pomidorami, białym winem i bukietem świeżych ziół

Fasola
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 50 dag białej kiełbasy jagnięcej
  • 50 dag fasoli „Jaś”
  • 2 x puszka (440 ml) pokrojonych pomidorów
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • olej rzepakowy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku, na oleju rzepakowym, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaję wcześniej ugotowaną, pokrojoną w kostkę białą jagnięcą kiełbasę i ugotowaną białą fasolę „Jaś”. Całość przysmażam. Dodaję zioła. Dolewam białe wytrawne wino. Gdy wino się zredukuje dodaję pomidory. Wszystko doprawiam solą, pieprzem i duszę około 15 - 20 minut aż fasola będzie miękka. Całość serwuję z placuszkami chapati.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA