Cykoria z patelni

Cykoria z patelni
Oceń przepis:
218 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • 4 duże cykorie (w sumie około 600 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło roztopić na patelni teflonowej i wlać oliwę. Cykorię umyć. Wrzucić wilgotne na patelnię. Posypać solą i cukrem. Przykryć i od czasu do czasu obracając, dusić na małym ogniu przez 30 minut, aż cykorie zmiękną i ładnie się skarmelizują. Zdjąć pokrywkę i smażyć na ostrym ogniu, aby odparować trochę płyn. Podawać posypane natką z sosem z duszenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA