Pieczeń jagnięca z figami, radicchio i cykorią

Pieczeń jagnięca z figami, radicchio i cykorią
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1,9 kg łopatki jagnięcej z kością
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 ½ łyżki posiekanego tymianku
  • 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek
  • 1 mała główka radicchio, pokrojona na 2 cm kliny (150 g)
  • 3 cykorie, przekrojone wzdłuż (200 g)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 duże gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki szałwii
  • 15 fig, przekrojonych na pół (600 g)
  • 20 g rukoli
  • gruba sól morska i czarny pieprz
Dresing:
  • 70 ml oliwy
  • 90 ml soku z cytryny
  • 1 ½ łyżki miodu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżki melasy z granatów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150°C.

Łopatkę włożyć do średniej brytfanny, skórą do góry. Polać 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny. Posypać miętą, tymiankiem, 1 łyżką soli i obficie czarnym pieprzem. Dokładnie natrzeć mięso. Obok łopatki położyć połówki główki czosnku, przekrojeniem na dół. Przykryć folią aluminiową. Piec ponad 5 godzin, regularnie podlewać sokami z pieczenia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc z piekarnika. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia. Rozdzielić na małe kawałki, usuwając skórę i tłuszcz. Zostawić w ciepłym miejscu. Przed podaniem odlać sok z pieczenia.

Kiedy jagnięcina stygnie, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C. Radicchio i cykorię przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy, miód i ¼ łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia z rozmarynem i szałwią. Wstawić do piekarnika na 10 minut, aż będzie można z łatwością wbić nóż najgrubszą część cykorii. Odłożyć na bok.

W czasie, gdy cykoria i radicchio się pieką, wrzucić do miski figi, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę oliwy. Ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika na 5 minut, aż owoce zaczną mięknąć. Wyjąć.

Przygotować dresing. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na bok. Na dużym półmisku ułożyć cykorię i radicchio. Rozsypać połowę rukoli. Na liście wyłożyć ciepłą jagnięcinę. Ozdobić figami, pozostałymi listkami rukoli, skropić dresingiem i natychmiast podawać.

Jagnięcina powinna być ciepła. Jeśli wystygnie, tłuszcz zastygnie. Jeśli będzie za gorąca, rukola zwiędnie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA