Pieczeń jagnięca z figami, radicchio i cykorią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1,9 kg łopatki jagnięcej z kością
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 ½ łyżki posiekanego tymianku
- 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek
- 1 mała główka radicchio, pokrojona na 2 cm kliny (150 g)
- 3 cykorie, przekrojone wzdłuż (200 g)
- 2 łyżki miodu
- 4 duże gałązki rozmarynu
- 4 gałązki szałwii
- 15 fig, przekrojonych na pół (600 g)
- 20 g rukoli
- gruba sól morska i czarny pieprz
Dresing:
- 70 ml oliwy
- 90 ml soku z cytryny
- 1 ½ łyżki miodu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżki melasy z granatów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150°C.
Łopatkę włożyć do średniej brytfanny, skórą do góry. Polać 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny. Posypać miętą, tymiankiem, 1 łyżką soli i obficie czarnym pieprzem. Dokładnie natrzeć mięso. Obok łopatki położyć połówki główki czosnku, przekrojeniem na dół. Przykryć folią aluminiową. Piec ponad 5 godzin, regularnie podlewać sokami z pieczenia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc z piekarnika. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia. Rozdzielić na małe kawałki, usuwając skórę i tłuszcz. Zostawić w ciepłym miejscu. Przed podaniem odlać sok z pieczenia.
Kiedy jagnięcina stygnie, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C. Radicchio i cykorię przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy, miód i ¼ łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia z rozmarynem i szałwią. Wstawić do piekarnika na 10 minut, aż będzie można z łatwością wbić nóż najgrubszą część cykorii. Odłożyć na bok.
W czasie, gdy cykoria i radicchio się pieką, wrzucić do miski figi, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę oliwy. Ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika na 5 minut, aż owoce zaczną mięknąć. Wyjąć.
Przygotować dresing. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na bok. Na dużym półmisku ułożyć cykorię i radicchio. Rozsypać połowę rukoli. Na liście wyłożyć ciepłą jagnięcinę. Ozdobić figami, pozostałymi listkami rukoli, skropić dresingiem i natychmiast podawać.
Jagnięcina powinna być ciepła. Jeśli wystygnie, tłuszcz zastygnie. Jeśli będzie za gorąca, rukola zwiędnie.
Łopatkę włożyć do średniej brytfanny, skórą do góry. Polać 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny. Posypać miętą, tymiankiem, 1 łyżką soli i obficie czarnym pieprzem. Dokładnie natrzeć mięso. Obok łopatki położyć połówki główki czosnku, przekrojeniem na dół. Przykryć folią aluminiową. Piec ponad 5 godzin, regularnie podlewać sokami z pieczenia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc z piekarnika. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia. Rozdzielić na małe kawałki, usuwając skórę i tłuszcz. Zostawić w ciepłym miejscu. Przed podaniem odlać sok z pieczenia.
Kiedy jagnięcina stygnie, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C. Radicchio i cykorię przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy, miód i ¼ łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia z rozmarynem i szałwią. Wstawić do piekarnika na 10 minut, aż będzie można z łatwością wbić nóż najgrubszą część cykorii. Odłożyć na bok.
W czasie, gdy cykoria i radicchio się pieką, wrzucić do miski figi, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę oliwy. Ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika na 5 minut, aż owoce zaczną mięknąć. Wyjąć.
Przygotować dresing. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na bok. Na dużym półmisku ułożyć cykorię i radicchio. Rozsypać połowę rukoli. Na liście wyłożyć ciepłą jagnięcinę. Ozdobić figami, pozostałymi listkami rukoli, skropić dresingiem i natychmiast podawać.
Jagnięcina powinna być ciepła. Jeśli wystygnie, tłuszcz zastygnie. Jeśli będzie za gorąca, rukola zwiędnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia śródziemnomorska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W