Befsztyki

Befsztyki
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej grubości ok.1,5 cm i wadze ok. 150-170 g
  • 2 łyżki oliwi z oliwek + do posmarowania
  • 2 łyżki masła do smażenia + 6-8 łyżek masła do podania
  • sól najlepiej w płatkach
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
  • świeży rozmaryn

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Steki osuszyć papierowym ręcznikiem, ubić lekko dłonią i uformować. Posmarować oliwą i odstawić. 4 łyżki masła rozgnieść widelcem, doprawić lekko pieprzem i drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Położyć na foli spożywczej, zrolować i wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać oliwę i masło na patelni, jak już masło przestanie się pienić położyć nań befsztyki. Smażyć ok 4 minuty z każdej strony, kontrolując przez dotyk stopień wysmażenia. Po usmażeniu należy doprawić solą i pieprzem z każdej strony, ściągnąć z patelni, przykryć kawałkiem foli aluminiowej i potrzymać tak ok. 4 minut. Masło wyciągamy z zamrażarki, odwijamy folię i kroimy w 4 mm plastry. Befsztyki kładziemy na talerz, na każdego z nich kładziemy plaster masła, posypujemy marynowanym pieprzem i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA