Befsztyki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 steki z polędwicy wołowej grubości ok.1,5 cm i wadze ok. 150-170 g
- 2 łyżki oliwi z oliwek + do posmarowania
- 2 łyżki masła do smażenia + 6-8 łyżek masła do podania
- sól najlepiej w płatkach
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
- świeży rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Steki osuszyć papierowym ręcznikiem, ubić lekko dłonią i uformować. Posmarować oliwą i odstawić. 4 łyżki masła rozgnieść widelcem, doprawić lekko pieprzem i drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Położyć na foli spożywczej, zrolować i wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać oliwę i masło na patelni, jak już masło przestanie się pienić położyć nań befsztyki. Smażyć ok 4 minuty z każdej strony, kontrolując przez dotyk stopień wysmażenia. Po usmażeniu należy doprawić solą i pieprzem z każdej strony, ściągnąć z patelni, przykryć kawałkiem foli aluminiowej i potrzymać tak ok. 4 minut. Masło wyciągamy z zamrażarki, odwijamy folię i kroimy w 4 mm plastry. Befsztyki kładziemy na talerz, na każdego z nich kładziemy plaster masła, posypujemy marynowanym pieprzem i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W