Okonomiyaki - japońskie placki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- ok. 1 szklanki dashi (proszek dashi rozpuszczony we wrzątku) lub bulionu drobiowego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka mirin
- ok. 3 szklanek poszatkowanej drobno kapusty białej lub pekińskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 gałązki grubszego szczypiorku
- 12 dużych, świeżych krewetek
- 6-8 plastrów wędzonego boczku
Sos do okonomiyaki:
- ¼ szklanki ketchupu
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki Sosu Worcestershire
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżek mirinu
- 1 łyżka octu ryżowego
Japoński majonez:
- 1 duże żółtko (jak najświeższe, w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki oleju rzepakowego (w temperaturze pokojowej)
- ½-1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- duża szczypta dashi w proszku
- ok. 1 łyżki octu ryżowego
- sól do smaku
Do dekoracji:
- suszone płatki tuńczyka bonito
- szczypiorek
- koperek
- 2 jaja
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dolewamy dashi i mirin, oraz wbijamy dwa jaja. Dokładnie za pomocą rózgi łączymy ze sobą składniki, na gładkie gęste ciasto.
Szczypiorek i kapustę szatkujemy i dodajemy do ciasta. Krewetki obieramy i kroimy drobniej. Dokładnie całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ok. 2 chochli ciasta. Gaz nie powinien być zbyt duży, żeby całość za mocno się nie spaliła od spodu. Przykrywamy patelnię i smażmy całość ok. 5 minut.
W tym czasie mieszamy ze sobą składniki sosu do okonomiyaki. Żeby przygotować majonez japoński, ucieramy żółtko z cukrem, musztardą, dashi w proszku i octem. Powoli dolewamy olej ciągle ucierając, tak jakbyśmy przygotowywali klasyczny, polski majonez. Ubijamy całość rózgą, aż sos będzie gęsty i sztywny.
Na wierzch smażącego się placka kładziemy 3 plastry boczku i odwracamy omlet boczkiem do dołu. Przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut.
Pod koniec smażenia, na osobnej patelni smażymy jaja sadzone.
Ściągamy placek na talerz, polewamy czerwonym sosem, dekorujemy majonezem. Kładziemy na wierzch jajo sadzone, dekorujemy poszatkowanym koperkiem i szczypiorkiem oraz obowiązkowo płatkami bonito.
Szczypiorek i kapustę szatkujemy i dodajemy do ciasta. Krewetki obieramy i kroimy drobniej. Dokładnie całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ok. 2 chochli ciasta. Gaz nie powinien być zbyt duży, żeby całość za mocno się nie spaliła od spodu. Przykrywamy patelnię i smażmy całość ok. 5 minut.
W tym czasie mieszamy ze sobą składniki sosu do okonomiyaki. Żeby przygotować majonez japoński, ucieramy żółtko z cukrem, musztardą, dashi w proszku i octem. Powoli dolewamy olej ciągle ucierając, tak jakbyśmy przygotowywali klasyczny, polski majonez. Ubijamy całość rózgą, aż sos będzie gęsty i sztywny.
Na wierzch smażącego się placka kładziemy 3 plastry boczku i odwracamy omlet boczkiem do dołu. Przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut.
Pod koniec smażenia, na osobnej patelni smażymy jaja sadzone.
Ściągamy placek na talerz, polewamy czerwonym sosem, dekorujemy majonezem. Kładziemy na wierzch jajo sadzone, dekorujemy poszatkowanym koperkiem i szczypiorkiem oraz obowiązkowo płatkami bonito.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W